8 Mayıs 2011 Pazar

MATEMATİK BİLEN ALDANMAZ

A. Paulos birincisi kurmaca , ikincisi gerçek olan iki öykü anlatıyor.

Birinci öyküde iki saray seçkini yan yana ata binmiş dolaşıyorlar .Biri diğerine , Bulabildiğin en büyük sayıyı söyle bakalım diyor . İkincisi biraz
düşündükten sonar sevinçle ÜÇ diye haykırıyor. Soru soran bir süre düşündükten sonra , pes ediyor ve oyunu kaybediyor.


İkinci öyküyse , matematikçi G. H. Hardy yle başka bir ünlü matematikçi hastanede Romanujan ı ziyarete gitmiş.
Laf olsun diye söze şöyle başlamış : Gelirken bindiğim taksinin numarası çok sıradandı :1729
Romanujan hemen atılmış :Sıradan olur mu hiç ? Son derece ilginç bir sayı bu ! İki farklı biçimde iki sayının küpünün toplamı olarak yazılabilecek en küçük sayı bu ! (Meraklıları için verelim .12 ve 1 , 10 ve 9 un küpleri sonucu sağlıyor.)


Ramanujan , büyük sayılarla bile karmaşık işlemler yapmada ustalaşmış biriydi. Birinci öyküde ki kahraman ise hemen pes ettiğine gore belli ki 3 ten daha büyük bir sayı hayal edemiyor. Bu ilk bakışta inanılmaz gibi görünebilir. Yine de hemen aldanmayın. Avustralya daki Aranda kabilesinin üyeleri gibi daha pekçok yerlerdeki yerliler 3 e kadar bile tam anlamıyla sayamıyorlar. Bu insanların dillerinde sadece 1 ve 2 yi anlatan sözcükler var. 3 için biriki , 4 için ikiiki .4 ten sonraki tüm sayılar ise çok. Aslında çok büyük sayıları anlatmanın çok çeşitli yolları var. Sözgelimi birin peşine kaç tane 0 koyduğumuzu söyleyebiliriz .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder